ULASLILAR gida tarim makina san.tic.ltd.ti

Ana sayfa | imalatlarimiz | zeytin-Zeytinyagi | Pekmezlerimiz | Bizi arayin | ulas tarsus

zeytin-Zeytinyagi

ulaslilar.gif

zeytin4.jpg

Zeytin ve zeytin ağacı;
        mitolojide de ayrı bir yeri vardır zeytin ağacının ;mitolojide  SEVGİ, ZEKA, ZAFER VE BARIŞın sembolüdür.
       Günümüzde “Zeytin dalı uzatmak” barış için adım atmak anlamına gelmektedir. Ağzında zeytin dalı taşıyan güvercin barışın sembolüdür. Ok ile vurulmuş zeytin dalı taşıyan güvercin barışın engellenmesi anlamına gelir.

Zeytinyağı da mükemmelliğin, saflığın ve yalınlığın simgesi olarak algılanır. Hatta günlük yaşantımızda sık kullandığımız “zeytinyağı gibi suyun yüzüne çıkmak” deyişinin özünde zeytinyağının bu özellikleri yatmaktadır.

Zeytinin hasat aralığı Kasım-Mart ayları arasıdır. Bu aylar arasında zeytinin, ağacından dokunarak, silkelenerek ya da kendi haline bırakılıp yağmur ve rüzgar ile dökülmesi sağlanır. Zeytin ağacının yetişmesi için bölgenin ortalama sıcaklığının yüksek, kışların en düşük -12oC olması gerekir. Zeytin ağaçları kuru iklime, kuraklığa ve yüksek rüzgara dayanıklıdır. Bunun için de Akdeniz Bölgesi zeytin ağaçları için ideal bir ortamdır. Akdeniz Bölgesi ülkeleri dünyanın zeytinyağı ihtiyacının yaklaşık %90’nını karşılamaktadır

KAN SEKERI ICIN ZEYTINYAGI

 

Kan sekeri seviyesinin dusmesine yardim eder.

 

Agri, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyagi surulur veya 200 gr taze cicek ve yaprak, 100 gr sari papatya ile 1 kg zeytinyagini arada sirada karistirarak iki saat 'benmari' icinde kaynattiktan sonra icindekileri suzup agri veren yerler ovulur.   Kapali yaniklarda zeytinyagi surulerek kullanilir.

 

olive.jpg

NATUREL ZEYTİNYAĞI

En olgun zeytin tanelerinden pres(sıkıştırma) veya santrifüjleme(merkezkac kuvetle) cıkarılan dinlenme ve süzme gibi yalnız fiziksel işlemlere tabi tutulan ve hiç bir kimyasal işlem görmeyen, natürel olarak doğrudan tüketilebilen, zeytin kokusunu ve tadını en yoğun, en doğal biçimde muhafaza eden renginin tonu, sarı ve yeşil hakim olmak üzere üretim yerine göre değişen, kesinlikle mükemmel tat ve aroması bulunan ve asit içeriği maksimum %3.3' den az olan bir zeytinyağı tipidir.

        Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği % 0.8 fazla olmayan yağlar "natürel sızma zeytinyağı",

        serbest yağ asitliği % 2 fazla olmayan yağlar "natürel birinci zeytinyağı",

         serbest yağ asitliği % 3.3 fazla olmayan yağlar "natürel ikinci zeytinyağı" olarak adlandırılır.

zeytin4.jpg

 

 Rafine Zeytinyağı

      Zeytin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır.

 Riviera Zeytinyağı 

            Rafine zeytinyağı ile gıda olarak doğrudan tüketilebilecek naturel zeytinyağları karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l.5 gramdan fazla olmamalıdır.

SAGLIK ICIN: ZEYTINYAGI
 
 

 

Bugun dunyanin en onemli kanser ilaci kopek baligi kikirdagidir. Kopekbaligindan cikan sgualene adli madde sizma zeytinyaginda bol miktarda bulunur Gunde 100 cl . zeytinyagi tuketimiyle kopekbaligi kikirdagindan alinacak kadar sgualene alinir. Zeytinyagi kanser riskini % 50'ye yakin azaltmaktadir.

 

Zeytinyagi hucreleri korur. Zeytinyaginin icinde bulunan Oleiprine adli madde sayesinde hucreler yenilerek kansere karsi hucreleri korur.

 

Zeytinyagi uretim asamasinda isiyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle sagliklisi Riveriya degil, Sizma olanidir. Aslinda en dogrusu, kokusuna alisip mumkun oldugunca az veya hic rafine edilmemisi kullanmaktir.

 

Zeytin agacinin dallari, yapraklari ve recinesi oldugu kadar, yagida yillardir ilaclarin bilesimlerinde yer alan dogal maddelerden birisidir, dogal bir ilactir.
 

 

DERI TAHRISLERINE KARSI ZEYTINYAGI

 

Yiyecegin yanisira merhem olarak da kullanilan zeytinyagi; tahrisin neden oldugu aci ile yanmayi giderici ve yumusatici ozellikleri olan losyondur da.

 

Zeytinyagi, derinin folikullerine penetre olabildigi icin, gerek internal gerekse eksternal dokularin yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karsi faydalidir.

 
 

SINDIRIM ICIN ZEYTINYAGI

 

Sindirim sistemini etkiler; ister soguk olsun, ister sicak olsun zeytinyagi mideyi cepecevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini azaltir. Yemek oncesi veya sonrasi alinan bir kasik zeytinyagi, mide zarini ortup alkolun islemesini onleyecegi gibi, karisik ickilerin yol actigi sarhoslugu da azaltir.

 

Gastrit ve ulsere karsi korumada etkin yardim saglar. Hazmi en kolay olan zeytinyagi besinlerin bagirsaklar tarafindan cok daha iyi emilmesini saglayarak bagirsaklarin calismasini duzenler.

Isitilmis olsun yada olmasin zeytinyagi gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahris giderici etkileri ulsere karsi koruma saglar. Bagirsaklardan yiyecek gecisini kolaylastirmak suretiyle konstipasyona engel olur.

 

BAGSURA KARSI ZEYTINYAGI

 

Sabah kahvaltidan once alinan 1 veya 2 corba kasigi zeytinyagi -basit kronik kabizliga - iyi gelir (daha iyi netice icin suyla karistirilabilir) . Basur sikayetlerini giderir; sicak olarak icilir.

 

Anne sutunde de bulunan E vitamini ve oleik asit icerigi ile zeytinyagi, normal kemik gelisimine katkida bulunur. Anne karninda ve dogumdan sonra bebegin beyninin oldugu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelisimini de desteklediginden, gebe ve emziren annelere ozellikle yararlidir.

Zeytinyagi yaslanmanin, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin fonksiyonlari uzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.

 
 

KOLESTROL ICIN ZEYTINYAGI

Kotu kolesterol LDL'yi azaltirken, iyi kolesterol HDL'yi artirir.(Yuksek LDL kolesterolu seviyesine bagli olarak yukselen kolesterol seviyesinin aterosklerotik kalp hastaliginda nedensel rol oynadigi kuskusuzdur. Epidemiyolojik veriler koroner kalp hastaligi vakalarindaki dususun total veya LDL kolesteroldeki dusus ile beraber oldugunu gostermektedir. )

 

Diyetle alinan doymus yag asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini yukseltettigi iyi bilinmektedir. DYA ile tetiklenen kolesterol yuksekligi cogunlukla LDL kolesterolundeki yukseklige baglidir. DYA ve hayvansal yagdan zengin diyetler HDL kolesterolu ve apo A-1 de de yukselmeye yol acar.

 
 

LIPID DUSURMEK ICIN ZEYTINYAGI

Zeytinyagi saglikli lipid dusurucu diyete yararli katkida bulunur.Kalp dostu;zeytinyagi hayvansal yaglarin tersine kandaki kolesterol miktarini ve dolayisiyla kalp krizi riskini azaltir. Kan plateletlerinin toplanmasina engel olarak kan pihtilasmasi riskini de yok eder.

 

SAFRA KESESI SAGLIGI ICIN ZEYTINYAGI

 

Zeytinyagi safra kesesinin kontraksiyonlarini (kasilma) ve safra salgilanmasini uyararak safra tasi olusum riskini azaltir, hazmi kolaylastirir. Dalakta tas olusumunu onler. Sariliga ve karaciger sancilarina iyi gelir.

 

Oruc tutanlar, sahurda bir corba kasigi zeytinyagi icerse safra kesesi ve barsaklari rahatlatacaktir.

 
 
KALP HASTALIKLARI VE ZEYTINYAGI

 

Akdeniz mutfaginda yemeklerin hemen hepsinin zeytinyagi ile pistigi anlarda, batililar zeytinyagiyla genellikle restoranlarda tanisiyordu. 1970' lerde yapilan bir arastirma sayesinde zeytinyagi onem kazandi. Arastirma, batililar arasinda kalp hastaligina en az yakalananlarin Akdenizliler oldugunu ortaya cikarmisti. Akdenizliler' in bol miktarda tukettigi zeytinyaginin bunda bir payi oldugu dusunuldu. Genclik ve ergenligin vucudun daha cok kaliteli gidaya ihtiyac duydugu donem olmasi ve zeytinyagi kullaniminin burada iyi bir tercih gorulmesi, yaslilikta ise kalsiyum kaybini onleyerek kemik erimesine engel olmasi, Akdeniz mutfaginda yemeklerin hemen hepsinin zeytinyagi ile pistigi anlarda, batililar zeytinyagiyla genellikle restoranlarda tanisiyordu. 1970' lerde yapilan bir arastirma sayesinde zeytinyagi onem kazandi. Arastirma, batililar arasinda kalp hastaligina en az yakalananlarin Akdenizliler oldugunu ortaya cikarmisti. Akdenizliler' in bol miktarda tukettigi zeytinyaginin bunda bir payi oldugu dusunuldu. Genclik ve ergenligin vucudun daha cok kaliteli gidaya ihtiyac duydugu donem olmasi ve zeytinyagi kullaniminin burada iyi bir tercih gorulmesi, yaslilikta ise kalsiyum kaybini onleyerek kemik erimesine engel olmasi, hamilelikte, icinde bulunan yag asitleri hucre ve sinir sisteminin olusturulmasinda onemli bir etken teskil etmesi, damar sertliginin onlenmesine yardimci olan 'iyi yag' orani ve antioksidanlar acisindan zengin bulunmasi zeytinyagi kullanimini arttirdi.
 
Boylelikle; 1980' lerden sonra, bati ulkelerinin zeytinyagi tuketiminde cok buyuk bir talep patlamasi oldu. Tuketiciler artik bilincli beslenmeyle onem vermekte, katki maddesi katki maddesi icermeyen dogal urunleri tercih etmekteydiler. Insanlar 'daha dogal' besin kullanimini kesfettikce
zeytinyagi da bundan payina duseni aldi.

YUKSEK TANSIYONA KARSI ZEYTINYAGI

 

Yuksek tansiyonu dusurur; yapraklari ve dallarindan cay yapilir. Taze yada kuru zeytin yapragini 300 gr. suda 15 dakika kaynatip, suzdukten sonra seker ilave edrek 15 gun boyunca her sabah aksam sicak icmek faydalidir.

 
BEBEKLER VE COCUKLAR ICIN ZEYTINYAGI

 
Icerdigi linoleik asit yuzdesi nedeniyle anne sutune benzeyen zeytinyagi, inek sutune katildiginda anne sutune yakin deger elde edilir. Sutu kesilen anneler yagsiz inek sutune biraz zeytinyagi katip bebege verilebilir.

 

Gunde birkac damla zeytinyagi bebegin gelisimine buyuk katki saglar.

 

Icerdigi E, A, K vitaminleri ile her yastaki cocugun gerekli ihtiyacina yanit verir. Bu vitaminler kemiklerin dogal gelisimine ve minerallesmeye yardimci olup, guclenmesini hizlandirir. Her yastaki insan icin yararlidir.

 

Bobreklerin islahinda, taslari dusurmede, bagirsak kurtlarini dusurmede, karin agrisinda sicak su ile icilmesi iyi gelir.

 

Cocuklari rasitizmden korur. Siyatik, mafsal agrilarina iyi gelir; zeytinyagi tortusu surulur.

 
 

AGIZ SAGLIGI ICIN ZEYTINYAGI

 

Agizda calkalandiginda ,dislerin beyaz olmasini saglar,dis etlerini korur, dis curumelerini onler.

 

Zeytinyagi saglik ve guzellik kaynagidir. Cilde ve saclara cok faydalidir. Cildi besler, korur ve yumusatir.
 
 
 

SACLARI DOKULENLERE ZEYTINYAGI

 
Saclari dokulenlere; 1 yumurta sarisi ve zeytinyagi karisimini sac diplerine surerek 1 saat bekletilip daha sonra yikanmasi, arada bir tekrarlanmasi gerekir.

 

Add your content here



Ulaşlılar Gıda Tarım ve Makina
San. Tic. Ltd. Şti.
Çamlıyayla yolu üzeri Ulaş Köyü
Tarsus/MERSİN